Thursday, 26 January 2012

praktikal


perhimpunan di malam itu,,,,

petang tuh.....aku solat lambat sebab tertidur......setiap langkahku ke surau bersama angkatan tidur2ku terasa sangat berat disebabkan oleh tidur petang........

selesainya menghadap ilahi aku terus keluar dan terserempak dengan dua orang perempuan.......'weyh Malik pakcik tuh suruh kau carik orang untuk tolong dia siang ikan......bapak Gamat baru hantar ikan tadi'.....

aku baru teringat bahawa aku ada malam kesyukuran untuk meraikan kejayaan form aku......jadi aku kumpulkanlah seberapa ramai yang boleh untuk melakukan kerja 10 orang tuh.......

petang tuh kami sungguh mengeluarkan isi2 perut ikan tersebut sampai kami diselubungi bau hanyir.....satu suara menyelubung masuk ke telinga ku...... 'Malik!! awat kita lak nak kene wat sume menda jadah nih.....apa hang ingat aku ponen ke nak keje pompuan nih'

aku menjawab 'kalau aku nampok hang telan ikan nih malam nanti.....aku tekan mata hang' dia terpaku dan terus menyambung kerjanya......

kerja kami habis dalam lingkungan 6.45.....kami terus bersantap.....dengan menggunakan sudu buat pertama kalinya sebab bau hanyir ikan tak lepas dari tangan kami.........

on the way nak balik ke asrama......Aplipuddin berjumpa dengan kami dan die berbicara' weyh malam nih Raja Asrama nak jumpa kome........get prepare arrr.....'

aku meminta untuk dijelaskan lagi tentang apa yang telah berlaku,,,,,'cis aku dah menjangka!!!!hati aku tak tenang part 3 time aku siang ikan tadi.......'

maka ada perhimpunan agung di dataran asrama malam nih......aku menghitung setiap masa......

malam itu.....

mi rasa kapur......

kerja sekolah makin banyak......

bernapas rupe lembu.....

kencing tak lawas....

bulu tak remang.....

tetapi saat aku sedang menelaah..............Raja turun padang untuk memerhati rakyat....dan dia sempat menghina aku.......aku tidak dapat menerima kenyataannya......lalu aku menumbuk softboard bilik darjah...Abe anak lelaki Sabun cuba menenangkan aku......

dan saat itu

kucing tersedak bulunya....

papa Z membuat baby face!!...

anak polis masih tiada perasaan....

8mph makin slow......

aku masih menghitung masa yang ada sebelum perhimpunan tersebut

                                                     ****************************

setengah jam lagi sebelum perhimpunan agung.....aku menikmati ovaltings untuk meredakan gabra ku.....

dan Krencang jumpa aku......'Malik aku sorry terhadap apa yang berlaku petang tadi....aku bukannya sengaje.....'

'tak apa Krencang aku tahu......lu wat lek je.......'

dan saatnya telah pun tiba

gagak hinggap di ampaian

dajal turun ke bumi..

unta tamat perjalanan.....

anjing menyalak....

merapi memuntahkan lavanya....

tembok derita runtuh.....

pelakon berhenti shooting

ikan terus menimbul

penyu pupus....

askar lari dari medan....

tua jadi muda....

dan 619 menanggalkan topengnya....


anggkatan2 makhluk tuhan paling pantas berhimpun ditengah asrama telah meriuhkan suasana pada malam itu........kami berdiri......berduduk...berbaring......namun tiada kemunculan sang Raja Asrama........si Aplip Si Kambing dihantar sebagai utusan untuk meninjau....

hasil tinjauannya mengatakan Raja ada pertemuan bersama pembesar2nya....

'huh' aku mengeluh....

'Malik ape cer nih......kata ada.....dia sembang apa nih.....bape lama lagi mau tunggu....All Black merungut aku mendiamkan diri

Baiklah sahabat2 kita tunggu lagi suku jam......

dalam masa itu....

semua benda tak kena....setiap manusia kami maki dan kutuk.....

woi hitam kau usha ape...!!!!!!

wai anjing kau bajet misteri jew!!!!

woi kambing jangan main besi lah gampang..!!!!

please jangan baling sebab kau rambang!!!

kesemua maki tersebut ditujukan kepada siapa sahaja yang lalu di setiap pandangan kami......

pembesar sudah keluar dari bilik nya

namun masih tiada kemunculan Sang Raja Asrama........

'Malik bukan aku nak kurang hajar....tapi dah separuh jam kita tunggu nih.......kita balik yop'

aku berbelah bagi.....akhirnya aku decide untuk pulang ke sarang......dengan penuh carutan dan kemakian.......rambang sempat melepaskan beberapa tembakan rambang ke udara...

malam itu burung tak mampu terbang

bisa ular telah gugur....

buah khuldi telah masak

malam itu terlalu menyakitkan hati......setiap anggota pasti akan bersedia dengan perhimpunan yang akan datang........



                                                                                                                        BERSAMBUNG........

Sunday, 25 December 2011

Kisahku dengan pengasuhku ku.....



Saat aku mencelikkan mata ke dunia yang penuh dengan cabaran ini...kalimah suci telah diperdengarkan di telingaku..aku merasakan kehadiranku di dunia ini dialu-alukan kaum kerabat dan sanak saudara......aku hanya pandai merengek berguling-guling dan juga menghisap serta buang kumbahan on the spot...

Hari berganti hari...menjadi minggu....minggu menjadi bulan dan bulan menjadi tahun......dan saat itu aku hanya menunggu masa untuk merubahkan diriku......Ibuku sudah mula bingung dengan penigkatan saizku....dan dia berkata...'.Sayang ibu kena carikan pengasuh.... ibu bekerja...tiada masa untuk melayan kerenahmu sepanjang saat....'aku mula mengerti bahawa masa sudah mula merubah keadaan......

Pada umur aku mencecah 3 tahun....ibu aku telah menjumpai satu pengasuh yang sudah berumur....dan serta-merta aku dijadikan cucu angkat...pengasuh aku merupakan sepasang suami isteri....aku menggelar mereka atuk..untuk tidak menjadikan mereka berdua terasa dalam satu panggilan...aku mula memberi gelaran...kepada datuk itu aku memanggilnya Tuk Tan......sebab dia jantan.....entah arr aku pun tak tahu kenapa....berdasarkan sumber temu ramah bersama ibuku.....dan nenek pula aku panggil Atuk Mami....haha....sebab...dia macam ibu kedua aku kot....dan dia selalu speaking.....dia pernah bersekolah dekat sekolah mubaligh kristian macam bapak aku.....jadi memang kedua insan ni kerap speaking.......tapi kalau atuk mami aku jumpa bapak aku aduh.......haha.....tapi atuk mami aku dia bini no2...menggantikan bini no 1 atuk tan aku yang telah meninggal dunia...

sebenarnya ada permintaan sahabat aku untuk menceritakan tentang kisah aku bersama kedua pengasuh aku ini...haha....setiap pagi kalau aku akan pergi ke rumahnya...telur separuh masak menjadi makanan ruji penghuni rumah tuh..then aku akan duduk tengok tv...maen dengan jiran-jiran sebelah....macam biasa..

tapi apa yang menyentuh perasaan aku selama aku menghuni rumah itu adalah.....ketabahan atuk tan dan atuk mami melayan kereneh aku tatkala aku berumur 3 tahun hinggalah aku berumur 10 tahun.....atuk mamilah yang akan memandikan aku pada waktu itu aku takut akan air kerana air akan menurunkan suhu badan aku dengan mendadak.....atuk tan pula akan menambahkan koleksi mainan aku....menyebabkan atuk mami menggadaikan bakul kainnya untuk menyimpan semua koleksi  mainan aku..... atuk mami juga gemar memasak makan kegemaranku....aku tidak pernah jemu walaupun menunya tetap sama pada setiap hari...atuk mami juga gemar menemankanku pergi ke kedai....untuk beli makanan dan minuman ringan...yang selalu backup aku time aku bakar kain jiran sebelah bersama rakan2 aku......hanyalah mereka berdua yang berdiri disampingku......dihadapan sebenarnya aku nyorok dekat belakang.......dan mereka tidak pernah sesekali memarahi aku sebab aku kerap menembak mereka dengan pistol dan senapang mainan aku secara tak sengaja melebihi 27 kali....




dan segalanya berubah.....

apabila aku mula meningkat dewasa ...aku banyak meluangkan masa disekolah dan dirumah unutk menumpukan perhatian kepada pelajaran...aku mula mengenali dunia yang pijak dan langit yang ku junjungi...aku jarang datang ke rumah mereka tetapi aku tidak melupai untuk menelefon mereka dan melawat mereka selepas balik sekolah agama.....walaupun aku pulang ke rumah lambat then kena bantai lak dengan parents...

maka terjadi suatu peristiwa...

satu kemalangan dimana kedua pengasuhku terlibat...peroton saga milik mereka merempuh sebuah tiang eletrik.....atuk tan tidak mengalami sebarang kecederaan berat  ....tatkala aku mendengar khabar itu....aku yang ketika masa itu tak tahu menunggang mesin bertayar dua yang digerakkan oleh enjin berkapasiti 110 cc....aku terus mengayuh basikal dengan sisa-sisa tenaga yang ada....aku tergamam melihat wajah atuk mami ku....dia sudah berubah wajah.....kemalangan tersebut merubah wajahnya.....aku mengalirkan air mataku.....sejak dari kejadian itu......atuk mamiku mula menghadapi penyakit lupa...dia sering menanyakanku soalan yang sama setiap waktu....aku menjawabnya tanpa jemu......aku sayup.....soalan yang sering ditujukan kepadaku adalah usia......aku ingat kembali.....MASA....atuk mami ku mahu aku cepat membesar dan melihat aku berjaya........dan at that time aku berazam untuk tunjuk kepada kedua pengasuhku tekad aku untuk berjaya

Atuk Tan aku meniggal beberapa tahun selepas itu....aku sempat melawatnya walaupun nikmat penglihatannya ketika itu sudah ditarik tuhan.......suaraku sudah cukup untuk mengurangkan penderitaanya....dan selepas kematiaannya atuk mamiku dibawa ke ampang...dia dijaga di rumah kakaknya....hanya talian komunikasi bersuara menjadi penghubung kami.....aku tahu bahawa  atuk mami merindui aku berdasarkan suaranya yang hambar dan samar-samar.....dan lebih kurang 6 bulan selepas itu aku mendapat berita tentang kematian atuk mamiku.....aku rasa benar-benar kehilangan....belum pernah perasaan itu melawat ke dalam diriku......dan satu perkara aku rasa tidak hilang.....perkara yang buku tidak boleh ajar aku....hanya pengalaman yang mampu dan berhak.....iaitu

MASA.......baru aku sedar bahawa ia tidak boleh berulang...dan tidak mampu dibeli di mana-mana kedai runcit mahupun hardware............rumah mereka dijual dengan nilai seratus ribu ringgit.....setiap petang apabila aku lalu di hadapan rumahnya...aku teringat saat-saat pahit dan manis bersama mereka...aku pasti merindui mereka

..cerita ini merupakan coretan aku sendiri selama dua hari...dan aku tidak merekanya........

BASED ON TRUE STORY by THE UNKNOWN>>


PERCINTAAN KAKITANGAN AWAM.....


buat hiburan...

  Menjadi kebiasaan Zack yang akan menjemput Juwita dalam perjalanan pulang dari tempat kerjanya....Zack dan Juwita sudah 2 tahun couple..cuma alasan 'belum bersedia' daripada mulut Juwita sahaja menyebabkan mereka masih belum mendirikan mahligai bahgia..Juwita akan menunggu Zack di sebuah perhentian bas yang on the way ke rumahnya...walaupun jalan itu bukanlah menghala ke rumah Zack...dia sanggup untuk menghantar Juwita kerana dia terlalu sayangkannya..

Mengapa kau lambat Zack.....

sorry aku ada report nak kena hantar dekat boss tadi....

lain kali jangan lambat taw! penat tunggu nih dengan habuknya!

>>satu malam mereka keluar.....sebab Juwita malas nak masak dan dia call Zack...
kat food court pinggir kota


erm.....Ita...aku ada menda nak cakap ngan kau......aku nk ckp psl kita....dah dua tahun Ita....kita macam ini je.....aku pun dah ada kerja baik...gaji pun dah boleh sara kita berdua...campur gaji kau pun dh kira okey arr.....parents kita pun dh okey...tinggal kau je...

erm Zack aku nak balik arr...baru teringat aku lupa nak kunci pintu blakang....kang ada pencuri masuk kang..abes barang aku...hehe...

Ita kenapa setiap kali aku sembang benda nih kau asik nk ngelak.....

kau tak faham ke Zack....kondisi kita sekarang nih.......kau! kau tengok muka kau.....ngan kerja kau....layak ke dengan aku.......????kau pun tahu kan......

habis selama nih...???

aku malas nk amek public transport.....jadi kau ada...senang sket aku pulang balik kerje...

bukan ke kita.......

aku masa tuh x sehat aku pun cakap je arrr....stuju nk jadi teman wanita kau........kita member sudaa arr Zack.....

sampai hati kau Ita?? aku tunggu 2 tahun...aku taw memang x lama...tapi hati aku nih menunggu jawapan kau.......ini kau reply???aku memang x percaya.......duit makan keluar bersama aku cover duit minyak...letih aku hantar kau ke depan pintu pagar umah kau.....pastuh U turn kat jalan sesak sbb nk balek umah aku.....aku bukan nk ungkit tp aku buat semua tuh untuk kau.....

mende kecik2 cmtuh pun nk ungkit ke Zack

Bagi kau memang kecik sebab kau tak rasa.....kalau sehari dua boleh thn ag.....kalau dah mcm zikir.....sume duit tuh aku boleh beli motor baru...nk harapkan EX5 putih nih..........tapi aku memang tak sangka Ita..... kau snggup buat aku macam nih......

>>Zack sebak dan angkut helmet trus start motor....die remp... dan trus pecut....kt depasn junction kt foodcourt tuh gak ada kete iswara masuk rempuh Zack.......Zack sempat brek tapi jatuh termasuk bawah kereta tersebut.....

ZACK!!!!!!!!!

KAU TAK BAYAR DUIT MAKAN WARUNG MAMAK NIH!!!!!





Friday, 16 December 2011

kisah aku bersama orang siam di stesen ijok..

Cerita ini aku tidak akan lupa sampai bila-bila........ceritanya bermula begini.....setelah ayah kepada seorang sahabat aku yang bernama amir zaim mengambil kami dari stesen KTM sungai buloh lalu kami terus singgah sebentar di rumah bapanya. Dan Amir Zaim menghantar aku ke sebuah stesen yang berhampiran yang dikenali sebagai stesen perhentian Ijok untuk meneruskan perjalanan pulang ke rumah.


Ketika aku tiba di stesen tersebut....kebanyakan warga tanah air yang berbangsa india sahaja yang berada di situ....setelah lebih kurang lima belas minit aku menunggu...aku mula merasa kehausan, tekakku merayu dibasah dengan cecair yang menyegarkan....jadi aku tak mampu melihat penderitaannya...aku pergi ke sebuah pam minyak shell yang berhampiran untuk membeli sebarang air yang mampu melegakan dahagaku...



Ketika di kaunter pembayaran adalah seorang wanita ini....dia seronok sangat borak....aku pun tak faham dengan dia tu....nak keje ke...nak mkn gaji babi buta....aku dah naik angin time kat situ....tapi okey lagi..boleh tahan lagilah..haha...last2 dia perasan aku lepas tuh wat muka anjing dia...umph aku memang panas naseb ada mak cik tengah mengandung time tuh...kalau tak ingat dia aku dah lentik dah.....



sekembalinya aku di stesen aku terus duduk di sebuah bangku batu..sambil menunggu datang arr seorang lelaki siam iaitu pekerja kilang berdekatan......aku tahu yg mamat tuh siam sebab dia cakap  thai ngan orang sebelah dia....pastuh tertimbul idea nak tanye dia pergi mana..

aku cakap arr....nak pergi mana? dia jawab Damai.....time tuh aku macam tak dengar sangat arr...then aku tanyer lagi......nak pergi mana dia JAWAB.......DAMAI!!!! jerit aku pun terkedu plus malu tersipu-sipu arrr....
aku pun cakap arr....kau tak boleh cakap elok-elok ke??? aku tanyer baik-baik kan...naseb mamat tuh pandai cakap BM tangan aku dh ready nak hayun botol merinda yg aku baru beli kat shell tadi......pastuh die jawab aku sudaa kasi taw..kamu tanyer lagi...ekeleh manalah aku dengar......pastuh aku malas nk panjang aku pandang tempat lain......babinyer org siam....dia lupe tanah die pijak tempat die carik makan....nk korek gaji kt negara aku...nk wat taik ngan resident die lak.....sial betul......

tak lama kemudian bas dia datang.......dia naik then tak lama lps tuh bas dia nk start gerak......die sempat pandang aku.......aku terus tunjuk fuck! die plak terbeliak pandang aku......pastuh bas aku pun dtang.....then aku trus blah ke Kuala selangor.....lagi skali aku jumpa mamat tuh......aku kasi lagi banyak taik....from that day aku dah mula fuck orang siam.....

just nak share perasaan bila kita tanyer orang elok2 pastuh dia jawab macam fuck dengan muka haram....terkedu malaikat 44 kat simpang batu arang! sumpah cibai....okey arrr lega sikit sebab dapat let go...


p/s sorry mula2 baku then tros rojak..haha sebab dah panas haram