Sunday, 25 December 2011

Kisahku dengan pengasuhku ku.....



Saat aku mencelikkan mata ke dunia yang penuh dengan cabaran ini...kalimah suci telah diperdengarkan di telingaku..aku merasakan kehadiranku di dunia ini dialu-alukan kaum kerabat dan sanak saudara......aku hanya pandai merengek berguling-guling dan juga menghisap serta buang kumbahan on the spot...

Hari berganti hari...menjadi minggu....minggu menjadi bulan dan bulan menjadi tahun......dan saat itu aku hanya menunggu masa untuk merubahkan diriku......Ibuku sudah mula bingung dengan penigkatan saizku....dan dia berkata...'.Sayang ibu kena carikan pengasuh.... ibu bekerja...tiada masa untuk melayan kerenahmu sepanjang saat....'aku mula mengerti bahawa masa sudah mula merubah keadaan......

Pada umur aku mencecah 3 tahun....ibu aku telah menjumpai satu pengasuh yang sudah berumur....dan serta-merta aku dijadikan cucu angkat...pengasuh aku merupakan sepasang suami isteri....aku menggelar mereka atuk..untuk tidak menjadikan mereka berdua terasa dalam satu panggilan...aku mula memberi gelaran...kepada datuk itu aku memanggilnya Tuk Tan......sebab dia jantan.....entah arr aku pun tak tahu kenapa....berdasarkan sumber temu ramah bersama ibuku.....dan nenek pula aku panggil Atuk Mami....haha....sebab...dia macam ibu kedua aku kot....dan dia selalu speaking.....dia pernah bersekolah dekat sekolah mubaligh kristian macam bapak aku.....jadi memang kedua insan ni kerap speaking.......tapi kalau atuk mami aku jumpa bapak aku aduh.......haha.....tapi atuk mami aku dia bini no2...menggantikan bini no 1 atuk tan aku yang telah meninggal dunia...

sebenarnya ada permintaan sahabat aku untuk menceritakan tentang kisah aku bersama kedua pengasuh aku ini...haha....setiap pagi kalau aku akan pergi ke rumahnya...telur separuh masak menjadi makanan ruji penghuni rumah tuh..then aku akan duduk tengok tv...maen dengan jiran-jiran sebelah....macam biasa..

tapi apa yang menyentuh perasaan aku selama aku menghuni rumah itu adalah.....ketabahan atuk tan dan atuk mami melayan kereneh aku tatkala aku berumur 3 tahun hinggalah aku berumur 10 tahun.....atuk mamilah yang akan memandikan aku pada waktu itu aku takut akan air kerana air akan menurunkan suhu badan aku dengan mendadak.....atuk tan pula akan menambahkan koleksi mainan aku....menyebabkan atuk mami menggadaikan bakul kainnya untuk menyimpan semua koleksi  mainan aku..... atuk mami juga gemar memasak makan kegemaranku....aku tidak pernah jemu walaupun menunya tetap sama pada setiap hari...atuk mami juga gemar menemankanku pergi ke kedai....untuk beli makanan dan minuman ringan...yang selalu backup aku time aku bakar kain jiran sebelah bersama rakan2 aku......hanyalah mereka berdua yang berdiri disampingku......dihadapan sebenarnya aku nyorok dekat belakang.......dan mereka tidak pernah sesekali memarahi aku sebab aku kerap menembak mereka dengan pistol dan senapang mainan aku secara tak sengaja melebihi 27 kali....




dan segalanya berubah.....

apabila aku mula meningkat dewasa ...aku banyak meluangkan masa disekolah dan dirumah unutk menumpukan perhatian kepada pelajaran...aku mula mengenali dunia yang pijak dan langit yang ku junjungi...aku jarang datang ke rumah mereka tetapi aku tidak melupai untuk menelefon mereka dan melawat mereka selepas balik sekolah agama.....walaupun aku pulang ke rumah lambat then kena bantai lak dengan parents...

maka terjadi suatu peristiwa...

satu kemalangan dimana kedua pengasuhku terlibat...peroton saga milik mereka merempuh sebuah tiang eletrik.....atuk tan tidak mengalami sebarang kecederaan berat  ....tatkala aku mendengar khabar itu....aku yang ketika masa itu tak tahu menunggang mesin bertayar dua yang digerakkan oleh enjin berkapasiti 110 cc....aku terus mengayuh basikal dengan sisa-sisa tenaga yang ada....aku tergamam melihat wajah atuk mami ku....dia sudah berubah wajah.....kemalangan tersebut merubah wajahnya.....aku mengalirkan air mataku.....sejak dari kejadian itu......atuk mamiku mula menghadapi penyakit lupa...dia sering menanyakanku soalan yang sama setiap waktu....aku menjawabnya tanpa jemu......aku sayup.....soalan yang sering ditujukan kepadaku adalah usia......aku ingat kembali.....MASA....atuk mami ku mahu aku cepat membesar dan melihat aku berjaya........dan at that time aku berazam untuk tunjuk kepada kedua pengasuhku tekad aku untuk berjaya

Atuk Tan aku meniggal beberapa tahun selepas itu....aku sempat melawatnya walaupun nikmat penglihatannya ketika itu sudah ditarik tuhan.......suaraku sudah cukup untuk mengurangkan penderitaanya....dan selepas kematiaannya atuk mamiku dibawa ke ampang...dia dijaga di rumah kakaknya....hanya talian komunikasi bersuara menjadi penghubung kami.....aku tahu bahawa  atuk mami merindui aku berdasarkan suaranya yang hambar dan samar-samar.....dan lebih kurang 6 bulan selepas itu aku mendapat berita tentang kematian atuk mamiku.....aku rasa benar-benar kehilangan....belum pernah perasaan itu melawat ke dalam diriku......dan satu perkara aku rasa tidak hilang.....perkara yang buku tidak boleh ajar aku....hanya pengalaman yang mampu dan berhak.....iaitu

MASA.......baru aku sedar bahawa ia tidak boleh berulang...dan tidak mampu dibeli di mana-mana kedai runcit mahupun hardware............rumah mereka dijual dengan nilai seratus ribu ringgit.....setiap petang apabila aku lalu di hadapan rumahnya...aku teringat saat-saat pahit dan manis bersama mereka...aku pasti merindui mereka

..cerita ini merupakan coretan aku sendiri selama dua hari...dan aku tidak merekanya........

BASED ON TRUE STORY by THE UNKNOWN>>


PERCINTAAN KAKITANGAN AWAM.....


buat hiburan...

  Menjadi kebiasaan Zack yang akan menjemput Juwita dalam perjalanan pulang dari tempat kerjanya....Zack dan Juwita sudah 2 tahun couple..cuma alasan 'belum bersedia' daripada mulut Juwita sahaja menyebabkan mereka masih belum mendirikan mahligai bahgia..Juwita akan menunggu Zack di sebuah perhentian bas yang on the way ke rumahnya...walaupun jalan itu bukanlah menghala ke rumah Zack...dia sanggup untuk menghantar Juwita kerana dia terlalu sayangkannya..

Mengapa kau lambat Zack.....

sorry aku ada report nak kena hantar dekat boss tadi....

lain kali jangan lambat taw! penat tunggu nih dengan habuknya!

>>satu malam mereka keluar.....sebab Juwita malas nak masak dan dia call Zack...
kat food court pinggir kota


erm.....Ita...aku ada menda nak cakap ngan kau......aku nk ckp psl kita....dah dua tahun Ita....kita macam ini je.....aku pun dah ada kerja baik...gaji pun dah boleh sara kita berdua...campur gaji kau pun dh kira okey arr.....parents kita pun dh okey...tinggal kau je...

erm Zack aku nak balik arr...baru teringat aku lupa nak kunci pintu blakang....kang ada pencuri masuk kang..abes barang aku...hehe...

Ita kenapa setiap kali aku sembang benda nih kau asik nk ngelak.....

kau tak faham ke Zack....kondisi kita sekarang nih.......kau! kau tengok muka kau.....ngan kerja kau....layak ke dengan aku.......????kau pun tahu kan......

habis selama nih...???

aku malas nk amek public transport.....jadi kau ada...senang sket aku pulang balik kerje...

bukan ke kita.......

aku masa tuh x sehat aku pun cakap je arrr....stuju nk jadi teman wanita kau........kita member sudaa arr Zack.....

sampai hati kau Ita?? aku tunggu 2 tahun...aku taw memang x lama...tapi hati aku nih menunggu jawapan kau.......ini kau reply???aku memang x percaya.......duit makan keluar bersama aku cover duit minyak...letih aku hantar kau ke depan pintu pagar umah kau.....pastuh U turn kat jalan sesak sbb nk balek umah aku.....aku bukan nk ungkit tp aku buat semua tuh untuk kau.....

mende kecik2 cmtuh pun nk ungkit ke Zack

Bagi kau memang kecik sebab kau tak rasa.....kalau sehari dua boleh thn ag.....kalau dah mcm zikir.....sume duit tuh aku boleh beli motor baru...nk harapkan EX5 putih nih..........tapi aku memang tak sangka Ita..... kau snggup buat aku macam nih......

>>Zack sebak dan angkut helmet trus start motor....die remp... dan trus pecut....kt depasn junction kt foodcourt tuh gak ada kete iswara masuk rempuh Zack.......Zack sempat brek tapi jatuh termasuk bawah kereta tersebut.....

ZACK!!!!!!!!!

KAU TAK BAYAR DUIT MAKAN WARUNG MAMAK NIH!!!!!





Friday, 16 December 2011

kisah aku bersama orang siam di stesen ijok..

Cerita ini aku tidak akan lupa sampai bila-bila........ceritanya bermula begini.....setelah ayah kepada seorang sahabat aku yang bernama amir zaim mengambil kami dari stesen KTM sungai buloh lalu kami terus singgah sebentar di rumah bapanya. Dan Amir Zaim menghantar aku ke sebuah stesen yang berhampiran yang dikenali sebagai stesen perhentian Ijok untuk meneruskan perjalanan pulang ke rumah.


Ketika aku tiba di stesen tersebut....kebanyakan warga tanah air yang berbangsa india sahaja yang berada di situ....setelah lebih kurang lima belas minit aku menunggu...aku mula merasa kehausan, tekakku merayu dibasah dengan cecair yang menyegarkan....jadi aku tak mampu melihat penderitaannya...aku pergi ke sebuah pam minyak shell yang berhampiran untuk membeli sebarang air yang mampu melegakan dahagaku...



Ketika di kaunter pembayaran adalah seorang wanita ini....dia seronok sangat borak....aku pun tak faham dengan dia tu....nak keje ke...nak mkn gaji babi buta....aku dah naik angin time kat situ....tapi okey lagi..boleh tahan lagilah..haha...last2 dia perasan aku lepas tuh wat muka anjing dia...umph aku memang panas naseb ada mak cik tengah mengandung time tuh...kalau tak ingat dia aku dah lentik dah.....



sekembalinya aku di stesen aku terus duduk di sebuah bangku batu..sambil menunggu datang arr seorang lelaki siam iaitu pekerja kilang berdekatan......aku tahu yg mamat tuh siam sebab dia cakap  thai ngan orang sebelah dia....pastuh tertimbul idea nak tanye dia pergi mana..

aku cakap arr....nak pergi mana? dia jawab Damai.....time tuh aku macam tak dengar sangat arr...then aku tanyer lagi......nak pergi mana dia JAWAB.......DAMAI!!!! jerit aku pun terkedu plus malu tersipu-sipu arrr....
aku pun cakap arr....kau tak boleh cakap elok-elok ke??? aku tanyer baik-baik kan...naseb mamat tuh pandai cakap BM tangan aku dh ready nak hayun botol merinda yg aku baru beli kat shell tadi......pastuh die jawab aku sudaa kasi taw..kamu tanyer lagi...ekeleh manalah aku dengar......pastuh aku malas nk panjang aku pandang tempat lain......babinyer org siam....dia lupe tanah die pijak tempat die carik makan....nk korek gaji kt negara aku...nk wat taik ngan resident die lak.....sial betul......

tak lama kemudian bas dia datang.......dia naik then tak lama lps tuh bas dia nk start gerak......die sempat pandang aku.......aku terus tunjuk fuck! die plak terbeliak pandang aku......pastuh bas aku pun dtang.....then aku trus blah ke Kuala selangor.....lagi skali aku jumpa mamat tuh......aku kasi lagi banyak taik....from that day aku dah mula fuck orang siam.....

just nak share perasaan bila kita tanyer orang elok2 pastuh dia jawab macam fuck dengan muka haram....terkedu malaikat 44 kat simpang batu arang! sumpah cibai....okey arrr lega sikit sebab dapat let go...


p/s sorry mula2 baku then tros rojak..haha sebab dah panas haram

yang mana satu paling kau takuti........


Tuesday, 13 December 2011

orang putih bangang....dah tak ada pertandingan lain nak buat...


Muqaddimah seorang lelaki meminta aweknya belanja makan

mengikut pemerhatian dan kajian aku......serta temu ramah...bercinta sewaktu masih belajar mempenyai banyak kesulitan...expecially percintaan antara budak-budak universiti...kalau sama jurusan takpe......biasanya student akan hadapi masalah macam tak ada masa, masalah transport kerje banyak, next week ada exam....dan paling biasa tapi disembunyikan ialah tak ada duit....


aku just nak kongsi mukaddimah seorang lelaki yang nak pancing makwe dia suruh belanja.....i got this from friends and megazines.....haha

# 'erm awak...... bukan awak cakap nak belanja saya ke tadi.....ala awak...sayakan dah belanja awak semalam...'(padehal   perempuan tuh tak cakap pun tadi......sedap hati bapak kau kata semalam kau belanja padehal kau wat taik mate kat umah..)


# 'erm sayang...u duduk kejap ye....i nak pergi check kat kreta jap.....nak carik wallet .....i rase tertinggal kat rumah sewa i lah.......' (mamat nih memang cilake....ajak gf naik kereta tapi duit tak ada.....,macam laknat!)


# 'alamak darling! dompet I tertinggallah!'( padehal kocek blakang kembung)



#'sayang ada call suruh saya rush nih! awak tolong bayarkan ek'........(dah lah mintak tolong bayarkan pastuh blah macam pelesit.....)


#' weyh aku lupa nk ksi taw kau.....aku duit tak ada....kad ATM aku rosak lak time aku nak kluar duit...pkai duit kau dulu ek'.........' (erm...)



#'takpelah saya tak makan.......'(dia nih nak mntak makwe kesian)


#'jom makan tapi awak belanja ek' .......(babi!)


#'erm kita makan luar besok arr....duit biasiswa saya tak masuk ag arr....ke awak nk blanja.....' (slama nih hidup die dengan duit biasiswa mak bapak taik idong masin....)


# 'awak tak pernah belanja saya...ape kate kali nih awak lak'( dah masuk kali ke dua puluh tujuh minah tuh blanje)


#'belanjaa saya....sebab tak ada duit' (no komen for this mamat)




Monday, 12 December 2011

PENGETUA........




tekan kalau x nampak

lawak askar yang bebal




Askar pada pandangan masyarakat merupakan pelindung negara ataupun penjamin keselamatan negara....tapi pada pandangan Mr. awkward askar is like a puppet....mereka hanya receive order dan lakukannya.....tapi saya tetap respect depa sumo nih.... memandangkan dekat pengkalan tak ada CC....Pub.....panggung wayang.....jadi askar sering melakukan hiburan sendiri....untuk mengelakkan diri didaftarkankan ke hospital bahagia.... Mr. awkward just wanna share some funny video about soldier....hope you all just enjoyed...dengan nyaman...sedap dan nikmat my first video nih....

i think this is the first rejimen yang baru nak balajar launch roket arrr........yang tua bebal tuh bajet pandai

tak terkecuali juga mamat bodoh ex askar wataniah zon tengah lepasan graduasi hosp bahgia........dia bajet dapat atasi shamsul yusof


antara pemegang kuasa veto dunia bukan penghalang untuk mereka melepaskan gian bukan???






THIS IS REALLY MY FAVOURITE.....
aku rase budak army memang ada show theater next week...so training kat tengah dataran kejat jew


just wanna chill korunk yang asek moody macam kene suntik monyet..

layan nikmat


Sunday, 11 December 2011

ahli parti politik malaysia SEKARANG

berpolitik adalah amat penting bagi sesuatu negar...ini tidak boleh dinafikan.......tetapi dengan terwujudnya banyak parti politik maka terwujud juga persaingan anatara parti politik.......rasuah, propaganda, kutukan, fitnah menfitnah.....penindasan rakyat.........kesemuanya adalah untuk kepentingan RAKYAT bak kata mereka yang hanya pada zahirnya mementingkan diri sendiri........



bukanke baiknya jikaulau kita berada dalam satu pucuk berkerjasama kearah kemajuan dan pembangunan negara.....dan itulah yang sebaiknya

klip -klip gambar yang menyebabkan permusuhan antara parti politik dan boleh meningkatkan semangat asobiah yang tak boleh blah,,,,










kita sering dilarang oleh kerajaan agar jangan terlibat dengan rasuah dan sentiasa memerangi rasuah...Mr. Awkward just nak cakap fuck you........kau sendiri makan suap nak suruh rakyat.......




just cakap...tapi you tak apply jugak macam mana kami nak ikut......apa you nak ikut resam ketam ke?

pemimpin sekarang adalah 1st generation........cuba pikir reader macam mana pemimpin generasi budak-bidak zaman sekarang yang dah hanyut macam budak yang tak bertamadun!



kebodohan mat saleh laknat

sebenarnya orang timur bukanlah golongan yang sering dikatakan ketinggalan zaman........orang barat juga apa kurangnya.......
namun oang barat tetap ada yang bangang dan bahlul........

aku just nak cakap kafir laknat nih memang bangang